![]() Rita_7 Ilość wiadomości: 187
|
Dodano: 2012-01-14 17:56:41
Ja tez lubię pisać:D Dla mnie dobra książka to taka która niekoniecznei trzyma w napięciu do ostatniej strony ale ktora zawiera jakies pzresłania, odzwierciedla ludzkie zycie- uwzgledniajac miejsce na dawanie nadziei, czyli jakis maly happy end- opowiada o kłopotach, o pzremianie bohatera o jego osobowoiści, o miłości, przyjaźni, która fajnie się czyta, i która sie pamieta;) Hm... jesli chodzi o rady to tak: na pewno pisac o tym o czym chcemy- o tym co nas najbardziej interesuje- opowiedziec w tej naszej ksiazce to co sami chcielibysmy w jakiejs pzreczytac, to samo dotyczy poruszania tematów, chcemy dowiedziec sie czegos o milosci- piszmy o niej, to nic ze same niewiele wiemy, piszmy tyle ile wiemy, czesc nam wyjdzie w trakcie, czesc dopowiemy postawa bohaterów, dialogami, sytuacjami, nie bójmy sie tego ze na poczatku moze nam nei wychodzic, nei podobac sie, albo ze jakas sytuacja ktora opisujemy znalysmy z jakiejs wczesniejszej ksiazki- ona nie bd juz identyczna bo dodamy do neij wlasna fantazję- zreszta gdzies slyszalam, ze zanim wypracujemy swoj wlasny styl to normalne ze korzystamy ze stylu ulubonych autorów:) Ktoś napisal że bohaterowie sami domagaja sie interwencji w ich losy, że one czesto w finiszu wychodza zupelnie ine niz w naszych zamierzeniach- zgadzam sie. To troche jak w zyciu, tez ciagle sie cos zmienia:P Ale najwazniejsze jest chyba to zeby naprawde kochac to co sie robi. Zeby czuć ze sprawia nam to radośc, daje satysfakcje;)
*Dojrzała? Nie zawsze wychodzi...
*Egoistka? Nie przejdę obojętnie, jeśli komuś dzieje się krzywda.. *Małomówna? Tylko jesli nie mam nic do powiedziedzenia... *Skromna? To zaleta... *Niska samoocena? Bogaty system wartości... *Wrażliwa? Nieraz za bardzo... *Słaba? To tylko pozory... *Pewna siebie? Jedno słowo i już nie... *Chodzę własnymi drogami? Czekam aż znajdę tę którą bedę mogła z kimś dzielić... *Ambitna? Wystarczy jedno niepowodzenie... *Cierpliwa? Łatwo się denerwuję... *Wyrafinowana? Zależy dla kogo... *Brak własnego zdania? Kazdy je ma... *Smutna? Kiedy jest mi żle... *Zdradzająca czy zdradzana? Wierna i ufna... *Dobrze się uczę? Tak, szczególnie na błędach... *Wierząca? Wiara nadaje życiu sens... ZAPRASZAM NA MÓJ NOWY BLOG NA KTÓRYM ZACZEŁAM PISAĆ OPOWIADANIE:) http://wiaramiloscnadziejaicodziennosc.bloog.pl/ |
|
|
smieplease
Ilość wiadomości: 13
|
Dodano: 2012-02-01 21:27:03
Ja również uwielbiam pisać. Moje "książki" pisane są tylko i wyłącznie do szuflady. Wiem, może to głupio zabrzmi, ale czasami chciałabym je komuś pokazać, ale niewiem dlaczego ale mnie coś zatrzymuje, żeby najpierw coś w tych opowiadaniach poprawić, a dopiero później pokazać. O moich zesztach wiedzą tylko moi przyjaciele, rodzice nie wiedzą, pomimo tego, że chciałam kiedyś im pokazać, bo myślę, że to co napisałam może się okazać dobrą robotą. Kiedy zaczynałam pisać, poprosiłam o radę panią od polskiego, a ona na prawdę bardzo dużo mi pomogła :).
A co do "dobrych książek": powinny być one takie... oryginalne, z niepowtarzalną fabułą, takie bardziej psychologiczne, i dające ludziom dość wiele do myślenia. Wiem, że nie prosiłaś o tytuły, ale za wszelką cenę, powinnaś przeczytać książkę "niebo jest wszędzie". Jest cudowna ! Pozdrawiam < 3 |
|
![]() Rita_7 Ilość wiadomości: 187
|
Dodano: 2012-02-03 11:15:31
Ja również uwielbiam pisać. Moje "książki" pisane są tylko i wyłącznie do szuflady. Wiem, może to głupio zabrzmi, ale czasami chciałabym je komuś pokazać, ale niewiem dlaczego ale mnie coś zatrzymuje, żeby najpierw coś w tych opowiadaniach poprawić, a dopiero później pokazać. O moich zesztach wiedzą tylko moi przyjaciele, rodzice nie wiedzą, pomimo tego, że chciałam kiedyś im pokazać, bo myślę, że to co napisałam może się okazać dobrą robotą. Kiedy zaczynałam pisać, poprosiłam o radę panią od polskiego, a ona na prawdę bardzo dużo mi pomogła :). Dokładnie mam tak samo, też boję sie pokazać to co napisze z tym ze boje sie pokazac to nawet mojej polonistce, jeszcze gorzej mam po konkursie z polsk nad ktorym sie strasznie napracowalam ale nie udało sie;( Moi rodzice tez nei wiedza ze pisze, tez powiedzialam o tym tylko przyjaciołkom:) A jakiego Autora jest ta ksiązka "Niebo jest wszedzie"? bo bardzo spodobał mi sie ten tytuł:) A mam jeszcze pytanie do Moderatorów:) Czy będzie kolejna edycja literackiego konkursu?
*Dojrzała? Nie zawsze wychodzi...
*Egoistka? Nie przejdę obojętnie, jeśli komuś dzieje się krzywda.. *Małomówna? Tylko jesli nie mam nic do powiedziedzenia... *Skromna? To zaleta... *Niska samoocena? Bogaty system wartości... *Wrażliwa? Nieraz za bardzo... *Słaba? To tylko pozory... *Pewna siebie? Jedno słowo i już nie... *Chodzę własnymi drogami? Czekam aż znajdę tę którą bedę mogła z kimś dzielić... *Ambitna? Wystarczy jedno niepowodzenie... *Cierpliwa? Łatwo się denerwuję... *Wyrafinowana? Zależy dla kogo... *Brak własnego zdania? Kazdy je ma... *Smutna? Kiedy jest mi żle... *Zdradzająca czy zdradzana? Wierna i ufna... *Dobrze się uczę? Tak, szczególnie na błędach... *Wierząca? Wiara nadaje życiu sens... ZAPRASZAM NA MÓJ NOWY BLOG NA KTÓRYM ZACZEŁAM PISAĆ OPOWIADANIE:) http://wiaramiloscnadziejaicodziennosc.bloog.pl/ |
|
![]() mwalusiak Ilość wiadomości: 512
|
Dodano: 2012-02-04 17:47:17
A mam jeszcze pytanie do Moderatorów:) Czy będzie kolejna edycja literackiego konkursu? Wiem, że redakcja się nad tym zastanawia. Tzn. na pewno będzie konkurs, ale jeszcze nie zostały ustalone termin i temat :) |
|
|
dzisiejsza
data : 18
MAJ
miesiąc : MAJ 2012
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| wybierz miesiąc: | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|