Logowanie

Login
Hasło
Jeśli jeszcze nie posiadasz
Swojego konta zarejestruj się

Forum

AutorWiadomość

Hello_Klaudusia97
Ilość wiadomości: 215
Dodano: 2011-01-31 21:42:19
Wiele z Was pisze.
Podzielcie się doświadczenie jakie macie w pisaniu. Mam tu na myśli głównie książki, ale nie tylko.

I jeszcze: Co uważadzie za "dobrą książkę" jaka pownna być? /nie chodzi mi o tytuły ! /
Przyjacielska, rozmowna, śmiała, odważna, indywidualistka, w poczuciem humoru, wyrozumiała, rzadko mająca wyczucie chwili.

karioka14
Ilość wiadomości: 910
Dodano: 2011-02-01 10:58:25
piszę, co prawda, ale chowam wszystko do szuflady :/ napisałam chyba 5 takich dłuugich opowiadań (na około zeszyt 60 i więcej kartkowy) ale nie wiem po co tak na prawdę... Piszę też wiersze. Jednak tym tak często się nie zajmuję, gdyż wiem, że wierszy prawie nikt nie czyta ;/ a to jest smutne. Np. wiersze M. Konopnickiej są b. ładne. Porusza mnie także wiersz Audena ,,funeral blues"  świetny jest, ale bardzo poruszający.
Co do ksiażki... prawdziwa, dobra, powinna być napisana lekko, dosyć długa, i aby się ją szybko czytało... 
pozdrawiam ;)
,,Życie trzeba przeżyć godnie, bo jest tylko jedno"
ks. Jerzy Popiełuszko

Mamy wypowiadać prawdę, gdy inni milczą. Wyrażać miłość i szacunek, gdy inni sieją nienawiść. Zamilknąć, gdy inni mówią. Modlić się, gdy inni przeklinają. Pomóc, gdy inni nie chcą tego czynić. Przebaczyć, gdy inni nie potrafią. Cieszyć się życiem, gdy inni je lekceważą.

http://wiaralaczynasmiedzysoba.bloog.pl

Zaczarowana13
Ilość wiadomości: 22
Dodano: 2011-02-01 11:45:23
Ja mam takie rady co do pisania książek:
1. Od samego początku należy zaciekawić czytelnika
2. Nie starać się stworzyć idealnego bohatera bo to nudne
3. Co raz poprawiać to co się napisało (jeśli jest coś do poprawienia)
4. Ale na samym początku pisania książki, jeszcze zanim się cokolwek zacznie to najważniejszy jest temat główny. Potem, w trakcie pisania, niektóre rzeczy same dojdą

Zaczarowana13
Ilość wiadomości: 22
Dodano: 2011-02-01 11:49:00
Jaka jest "dobra książka" ?
Hmy... Taka co czytelnik musi się trochę pozastanawiać o co chodzi. Nigdy nic nie jest od razu prosto wyłożone. I żeby od pierwszych zdań już było ciekawe. Ja zwracam jeszcze uwagęna język jaki jest w danej książce. Wolę złożone zdania w opisach i bogate, wyszukane słownictwo niż prosty język albo slang.

niewidzialna96
Ilość wiadomości: 127
Dodano: 2011-02-01 13:50:01
 Ja mam całe pudło zeszytów z powieściami, dokończonymi lub nie. Na kompie skończyłam tylko jedną dłuższą (97 stron A5). Tak ogółem to najłatwiej się zaczyna, a najtrudniej kończy, więc częściej piszę krótsze historie. 
Dobra ksiazka powinna wywrzec na czytelniku wrazenie, wniesc cos do jego życia, nie nużyć, a zaciekawiać. Myślę, że naprawdę dobra książka to taka, którą nie tylko czyta się przyjemnie, ale pisze też. 
Piszesz? Zarejestruj się!
www.foryoungwriters.fora.pl
www.invisible96.blog4u.pl

Hello_Klaudusia97
Ilość wiadomości: 215
Dodano: 2011-02-01 14:33:48
A jakie macie RADY dotyczące pisania, głównie KSIĄŻEK ??        ;*
Przyjacielska, rozmowna, śmiała, odważna, indywidualistka, w poczuciem humoru, wyrozumiała, rzadko mająca wyczucie chwili.

Miliana
Ilość wiadomości: 78
Dodano: 2011-02-01 15:04:29
Dużo mam niedokończonych zeszytów z moimi pracami. Trochę się uzbierało przez te siedem czy sześć lat :). Właściwie chowam je do szafy, pokazuję tylko moim przyjaciółkom lub tym, którzy chcą sobie poczytać w szkole. Pewna pani od polskiego już mi zaproponowała, że może sprawdzić, ale ja trochę bym się wstydziłam jej to dać. A moje koleżanki, cóż, zachwycają się moimi pracami. Już mam pełno osób, które chcą przeczytać "Edyn Forest", chyba będę musiała to skończyć nim się wkurzą :). Według mnie w pisaniu ciekawe jest( tak, wiem, nie było takiego pytania xD) tworzenie bohaterów, jego uczuć, ale też akcji. I później zwykle mam dziesięciu bohaterów, których imię różni się pojedynczymi literami, co jest śmieszne.
Moim zdaniem ciekawa książka powinna zawierać dosyć oryginalny pomysł, powinna stawiać czytelnikowi pytania, żeby szukał na nie odpowiedzi. No oczywiście mogłaby zawierać trochę dialogów, bogate i przede wszystkim ciekawe opisy. Zgadzam się z niewidzialną, że powinna wywrzeć na czytelniku wrażenie i wnieść coś do jego życia.
" Because days come and go out but my feelings to you are forever"

Ilość wiadomości:
Dodano: 2011-02-02 17:20:05
Głównie pisze opowiadania ale niestety ich los jest taki ze lądują w szafce ;(

Julietta13
Ilość wiadomości: 110
Dodano: 2011-02-02 19:42:08
Ja piszę odkąd pamiętam. Niektóre zeszyty wkładam do szuflady, wiersze publikuje na swoim blogu. Wygrałam nawet ogólnopolskie "Złote pióro" w 2008 roku. Kocham pisanie i właśnie zabieram się za książkę.
Złota zasada jest taka "Pisz w taki sposób, żebyś sam chciał to przeczytać". Czyli pisz na taki temat, który Cię interesuję i który UWAGA, znasz. Najpierw pisz o rzeczach, które są Ci dobrze znane. Że tak się wyrażę, "przykłady z podwórka". Wiem, że każdej z nas marzy się opisywanie zamków/plaż/willi w dalekich krajach, ale to nie wypali. Piszcie o rzeczywistości, którą znacie. Jeszcze uwaga co do opisywania osób: nie opisujcie ich zbyt szczegółowo, to nudne. Zostawcie czytelnikowi pole do wyobraźni. Wprowadzajcie opis postaci raczej po kawałku, gdzieś na początku opowieści. Odradzam opisywanie głównego bohatera od razu i od stóp do głów. Opiszcie coś przy okazji, powiedzmy "Spojrzał na nią. Miała niesamowite oczy. Zielone i przeszywające, można by rzec: kocie..". To tylko przykład na szybko, nie sugerujcie się nim za bardzo. Powodzenia!
Dzień1. Mówili, że anioły nie istnieją. Znów kłamali.
Dzień2. Myślałam, że anioły mają skrzydła.
Dzień3. Niezdarnie tańczę na granicy zła.
Dzień4. Upadek kusi, tak jak kusiło wchodzenie na szczyt.
Dzień5. Staram się znależć szczęśliwe zakończenie.
Dzień6. To cholernie trudne!

Jestem Upadłym Aniołem.
Wychodzę pod osłoną mroku, by wypłakać wszystkie grzechy tego Świata.

Jestem Upadłym Aniołem. Skrzywdziłem tego, który był mi Światem, by ocalić te, w które tchnęłam życie.

Jestem Upadłym Aniołem. Zaplątany w sidła zależnościnie znajduję siły aby się wydostać. .

Ilość wiadomości:
Dodano: 2011-02-03 18:51:29
Julietta13 - przy okazji...chętnie skorzystam ;D

1 | 2 | 3    

Kolejny numer

Kolejny numer

lipcowa "13" już 15 czerwca!

Nie przegap!!!

więcej

Facebook

Kalendarium

dzisiejsza