![]() niewidzialna96 Ilość wiadomości: 127
|
Dodano: 2011-08-01 20:27:13
Układanie diety wegetarianskiej jest troche trudne. Bo wiadomo, ze nie wystarczy odstawic miesa i napychac sie tym co zawsze - wtedy najprawdopodobniej w niedlugim czasie nabawimy sie anemii i innych takich. Mieso nie jest niezbedne do zycia, i to nieprawda ze zawiera wszystkie niezbedne skladniki i ze nigdzie indziej ich nie znajdziemy. Mieso ma owszem 22 typy aminokwasow ale czlowiek potrzebuje i tak tylko 8 typow, i te 8 typow jest dostepne w produktach roslinnych. Trzeba byc szczegolnie uczulonym na to by w diecie nie braklo zelaza (jest dost. w zielonych warzywach jak salata, brokuly, szpinak, nasionach, orzechach), wapnia (znajdziemy je np. mleku sojowym, tofu), białka (rosliny strączkowe, nabiał, zboża), witaminy A (cytrusy), D3 i B12. Najwiekszy problem jest z wit. D3 i B12, bo o ile D3 organizm wytwarza sam przy odpowiednim wsparciu, o tyle B12 jest dost. wylacznie w produktach pochodzenia zwierzecego - nie bedzie z nia specjalnego problemu jesli bedzie sie jesc jajka i nabial. W przypadku wegan (scislych wegetarian) zaleca sie suplementowanie tej witaminy bo niedobor jest szczegolnie grozny dla zdrowia i uniemozliwia przyswajanie kwasu foliowego. Poza tym, niektore platki i mleko sojowe dla wegetarian sa wzbogacane w witamine B12.
Tak wiec jesli myslisz o wegetarianizmie powinnas rozsadnie planowac swoj jadlospis. Choc mysle ze jesli nie jest sie pewnym to nie powinno sie robic nic wbrew sobie. Wegetarianizm to wykluczenie siebie z calosci przemyslu miesnego i pragnienie nie posiadania z nim niczego wspolnego. Ja od jakiegos czasu mam mimowolny mięsowstręt wiec zaczelam troche o tym czytac.
Piszesz? Zarejestruj się!
www.foryoungwriters.fora.pl *** www.invisible96.blog4u.pl |
|
![]() niewidzialna96 Ilość wiadomości: 127
|
Dodano: 2011-08-02 11:58:36
Jeśli nie masz obrzydzenia na punkcie mięsa to radze z niego nie rezygnować, bo jest Ci potrzebne, tymbardziej , że dorastasz. ;) Aminokwasy egzogenne (pełnowartościowe) nie występują tylko w mięsie.Prawda, występują w dużych ilościach w produktach pochodzenia odzwierzęcego - ale te produkty to oprócz mięsa też jajka, nabiał itp. Poza tym, pełnowartosciowe bialko mozna znalezc rowniez w kaszach, roslinach straczkowych i np. soczewicy (tu prawie w takiej samej il. co w jajku). Zgadzam sie ze duze zjada male, male mniejsze, ale akurat wiele elementow ukladu pokarmowego czlowieka swiadczy o tym, ze zostal przystosowany do roslinnego pozywienia (np. budowa zebow). Przeciez czlowiek gdyby nie inteligencja napewno nie upolowalby sam takiego np. wola w naturze ;) Pzdr! Tez lubie biologie A co do dziewczyny ktora napisala ze nie je zwierzat ktore widziala, jak zyly, za to lubi mieso ze sklepu - to wielki blad. Mieso ze sklepow czesto jest nafaszerowane antybiotykami, hormonami wzrostu i innymi takimi. Z DWOJGA ZLEGO lepiej wybrac mieso sprawdzone. Ale nawet te zwierzeta ze sprawdzonych zrodel pewnie przeczuwaly swoja smierc = wytworzyly mnostwo adrenaliny i hormonow stresu. Tak wiec nie dajcie sie nabrac na stereotyp ultra koniecznego i zdrowego miesa. Wegetarianie zyja srednio 5 lat dluzej niz nie-wegetarianie, ciekawe czemu?
Piszesz? Zarejestruj się!
www.foryoungwriters.fora.pl *** www.invisible96.blog4u.pl |
|
![]() Vanesska Ilość wiadomości: 14
|
Dodano: 2011-08-23 13:22:36
Jestem wegetarianką(nie jem mięsa,ryb,jajek)
Zalety: mniej zjedzonych zwierząt szczupła i wymodelowana sylwetka bardzo mało się choruje takie osoby rzadko umierają na zawał Wady: mniej siły białko zwierzęce trudno zastąpić dojrzewanie jest chyba wolniejsze(w większości zależy od genów,więc nie jestem pewna co do tego)
Uwielbiam Ewe Farną i Czesława Mozila!
Mam 15 lat.Jestem gimnazjalistką. |
|
1 | 2 |
||
|
dzisiejsza
data : 18
MAJ
miesiąc : MAJ 2012
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||